Visionary House

DOM WIZJONERSKI
Cap Canaille, Lazurowe Wybrzeże, 2009, projekt konkursowy

Widok zapierający dech w piersiach gdzie bezkresny horyzont łączy błękit nieba i lazur Morza Śródziemnego; to prawie tak jakby być w niebie. Niespełna 400 metrów w pionie dzieli nas od fal rozbijających się o skały falezy Cap Canaille (Lazurowe Wybrzeże). Jest to miejsce niezwykłe, dzikie, chronione, wolne od jakiejkolwiek ingerencji człowieka, z wyjątkiem serpentynowej Route des Crêtes, która oplata szczyt Cap Canaille i dzięki której człowiek może przez chwilę…. pomarzyć,pięknie byłoby tu mieszkać.

Specyfika miejsca (lokalizacji) podpowiada: cisza, spokój, harmonia – te cechy winny być ujęte w formie zarówno całego domu, wnętrz jak i elementów wyposażenia, mebli itp.; przychodzą na myśl miękkie linie, kształty, obłości, okrągłości.

Dom, czysto teoretycznie, został ukształtowany liniowo i oparty na siatce modularnej, która w sposób bardzo wyrazisty wpływa na układ przestrzenno-funkcjonalny, na architekturę budynku, podziały elewacji, wnętrz itd. Przyjęto moduł 225x225cm i zwielokrotniono go w kierunku podłużnym (południowo-północnym) 14 razy, a w kierunku poprzecznym (wschodnio-zachodnim) 4 razy. Liczba modułów w kierunku podłużnym została, rzecz jasna, przyjęta umownie, zakładając, że program ogranicza się do holu wejściowego z garderobą i toaletą, dwóch sypialni wyposażonych w osobne łazienki, oraz strefę dzienną (kuchnio-jadalnię oraz salon). Wymienione funkcje są ukształtowane liniowo, zaczynając od północnego wejścia głównego i kończąc na wychodzącej w niebo i morze strefie dziennej.

Realizując pierwsze marzenia-wizje uznaliśmy, że miękkie, łagodne linie eliptyczne, okrągłe muszą znaleźć odzwierciedlenie w rozmaitych formach wnętrza. Przekrój poprzeczny otrzymał formę elipsy, przeciętej ścianą szkła od strony zachodniej oraz płaszczyzną podłogi. Eliptyczna linia sufitu przechodzi w ścianę wschodnią z której łagodnie „wyrastają” elementy wnętrza: kino domowe, palenisko-kominek oraz szafki. Tworzą one jeden ciąg, jeden mebel, którego poszczególne elementy mają bardzo podobny charakter.
Strefę wypoczynkową zaplanowaliśmy na rzucie półelipsy bezpośrednio przed zabudową pa- leniska i kina domowego. Jest ona obniżona w stosunku do poziomu podstawowego o 50 cm. Powyżej, w połaci dachu dodaliśmy eliptyczny świetlik, wyposażony w system żaluzji.